Hallo, wij zijn Janne, Sebastian, Julie en Sterre. Wij
gaan het hebben over het fascinerende dier de tijger. Wij gaan vertellen over
de tijger zelf, de welpjes, … En we hopen dat we jullie veel over de tijger
kunnen bijleren.
Over de tijger
De tijger leeft voornamelijk in India. Er leven ongeveer
nog 3500 tijgers over de hele wereld in het wild,
maar de meeste tijgers ( zo’n 1400 ) leven in India. Nog landen waar tijgers
leven zijn Rusland, Tibet, Maleisiƫ, Laos, Vietnam en China.
De tijger heeft eigenlijk maar 1 vijand en dat is meteen
de ergste namelijk de mens! De mens jaagt op de tijgers voor de ogen en
snorharen. Daardoor sterft de tijger heel langzaam uit. Er zijn al veel soorten
tijgers daardoor uitgestorven, bijv. de Balinese tijger, de Javaanse tijger en de Kaspische tijger.
Tijgers worden in het wild 8-10 jaar. Dat is dus best wel
oud voor een dier!
Een mannelijke tijger wordt ongeveer 2,5-3,9 m en een
vrouwelijke tijger wordt ongeveer 2-2,8 m. Dat betekent dat een mannelijke tijger
dus groter is!
Een tijger is niet altijd oranje en zwart, maar die zijn
wel de meeste. Er zijn dus ook witte tijgers of bijna helemaal zwarte tijgers.
Je hebt ook zwart-witte tijgers, en nog veel meer.
Tijgers eten herten, zwijnen, dassen, hazen, beren, lynxen
en vissen.
Een tijger kan wel 300 kilo wegen. Dat is echt wel veel!
Welpjes
Bij de tijger zitten de welpjes 3,5 maand in de buik. Er
worden gemiddeld twee tot vier welpjes geboren.
Bij de welpjes zitten er kleine kussentjes rond hun
klauwtjes als ze in de buik zitten zodat ze de moeder niet verwonden.
Ze hebben vanaf
het begin al tanden, alleen zijn ze zacht en gevoelig dus als een welpje je
bijt doet het geen pijn.
Familie
De tijger is familie van alle katachtige: de leeuw, de
lynx, de jaguar …
Hopelijk hebben jullie meer bijgeleerd over de tijger. We
vonden het heel leuk om te maken, en we vonden de tijger heel interessant. We
hebben zelf ook meer geleerd over de tijger.
Groetjes, Sebastian, Julie, Sterre en Janne.